Αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η μαστεκτομή αποτελεί για τη γυναίκα μια ακρωτηριαστική επέμβαση που μειώνει την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής της. Η αποκατάσταση του μαστού με τις αρχές της πλαστικής χειρουργικής επαναφέρει τη θηλυκότητα στην ασθενή ολοκληρώνοντας με τον πιο ευτυχή τρόπο τον αγώνα της έναντι στον καρκίνο του μαστού.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο μετά την ολοκλήρωση των χημειο- και ακτινοθεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι 2 κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων και η μεταφορά αυτόλογων ιστών. Στην πρώτη περίπτωση αρχικά τοποθετείται μέσω της τομής της μαστεκτομής ένας διατατήρας, τον οποίο γεμίζουμε με νερό κάθε 2 εβδομάδες στο ιατρείο, για να διατείνει το δέρμα του θώρακα και να τον αντικαταστήσουμε σε δεύτερο χρόνο με ένα ένθεμα σιλικόνης. Στη δεύτερη περίπτωση μεταφέρεται δέρμα, λίπος και μυς της ίδιας της ασθενούς από την πλάτη ή την κοιλιά και αναπλάθεται ο νέος μαστός. Αποκαθιστώ τη θηλή μετά από 6 μήνες με έναν τοπικό κρημνό (star flap), ενώ ο χρωματισμός της θηλαίας άλω επιτυγχάνεται με ιατρικό τατουάζ.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ποικίλει άνάλογα με τη βαρύτητα της αποκατάστασης. Σε γενικές γραμμές η χρήση αυτόλογων ιστών παρά τα πολλά πλεονεκτήματα της συνοδεύεται από μακρύτερη νοσηλεία και αποθεραπεία. Η ασθενής σε κάθε περίπτωση θα φέρει παροχετεύσεις για ορισμένες ημέρες και θα φορά πιεστικό στηθόδεσμο για 3-4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να χρειαστεί διορθωτικές παρεμβάσεις με ένα όψιμο χειρουργείο.

αποκατάσταση μαστού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου