Γυναικομαστία

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η γυναικομαστία ορίζεται ως η υπερτροφία των μαστών στον άνδρα λόγω αύξησης του λίπους ή του μαζικού αδένα. Η κατάσταση είναι συχνή σε νεογνά, εφήβους και ηλικιωμένους άνδρες  λόγω των ορμονών τους. Σε ενήλικες άνδρες η γυναικομαστία συνήθως δεν οφείλεται σε κάποιο γνωστό αίτιο και ορίζεται ως ιδιοπαθής. Οι σπανιότερες περιπτώσεις που η υπερτροφία μαστών οφείλεται σε δευτεροπαθή αίτια αναλύονται στο εξής άρθρο. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των μαστών μπορεί να προκαλεί αμηχανία και στρες. Άνδρες με καλή φυσική κατάσταση και έναν φυσιολογικό έλεγχο από ενδοκρινολόγο αποτελούν τους ιδανικούς υποψηφίους για την επέμβαση.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Όταν υπάρχει περίσσεια λίπους στο μαστό, πραγματοποιείται αρχικά λιποαναρρόφηση. Σε τυπικές περιπτώσεις ακολουθεί εκτομή του μαζικού αδένα. Αυτό γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στην περίμετρο της θηλαίας άλω. Έτσι, μειώνεται η διάμετρος και η προβολή της θηλής, εφόσον χρειάζεται. Η τομή είναι είτε κυκλική είτε ημικυκλική και σε βάθος χρόνου φαίνεται ελάχιστα. Σε σπάνιες περιπτώσεις που η πτώση του αντρικού μαστού είναι μεγάλη θα χρειαστεί να γίνουν μεγαλύτερες τομές κάτω από τη θηλή.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική Αναισθησία και Μέθη - Γενική Αναισθησία σε σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για 1 βράδυ. Μπορεί να τοποθετηθούν παροχετεύσεις για 1 ημέρα. Αμέσως μετά το χειρουργείο εφαρμόζεται πιεστικό γιλέκο για 3 εβδομάδες.Οι έντονες αθλητικές δραστηριότητες αποφεύγονται για 1 μήνα.

Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου