Χημικό peeling (απολέπιση)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Είναι υγρές ουσίες, οι οποίες επαλείφονται με πινέλο τύπου «βεντάλια» στο δέρμα με στόχο την ελεγχόμενη αποφλοίωση (peeling) και την ανάπλαση της επιδερμίδας μέσω της απομάκρυνσης της εξωτερικής κατεστραμμένης στοιβάδας της.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετά από ενδελεχή καθαρισμό του δέρματος εφαρμόζεται το διάλυμα του πήλινγκ που επιλέξαμε με βάση τις ανάγκες του ασθενή. Ο χρόνος που το αφήνουμε να δράσει (5’ έως 10’) εξατομικεύεται. Τα συνηθέστερα είδη χημικού πήλινγκ είναι:

  • Τα αλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ): είναι επιφανειακά πήλινγκ που δίνουν λάμψη και φρεσκάδα στο δέρμα για μερικές εβδομάδες. Δεν προκαλούν ερεθισμό ή σημαντικό ξεφλούδισμα, αλλά δε βοηθούν και στις λεπτές ρυτίδες ή τις δυσχρωμίες.
  • Το τριχλωροξικό οξύ (TCA): Ανάλογα με την περιεκτικότητα του (15% ή 35%) έχει μέτρια προς βαθύτερη δράση στο δέρμα. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο μου και ωφελεί στις δυσχρωμίες, τις λεπτές ρυτίδες και τη συνολική ποιότητα του δέρματος.
  • Το διάλυμα φαινόλης (Βaker – Gordon formula): Eίναι βαθύ πήλινγκ που πρέπει να γίνεται σε κλινική με αναισθησία (μέθη) και έλεγχο των ζωτικών σημείων γιατί μπορεί να έχει συστηματικές επιπλοκές (αρρυθμία). Παρόλα αυτά έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους ασθενείς με φωτογήρανση τύπου 4.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Τη διαδικασία ακολουθεί τις επόμενες ημέρες ξεφλούδισμα και ερεθισμός με διάρκεια και μέγεθος που εξαρτώνται από το είδος του πήλινγκ. Συστήνεται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και ηλιοπροστασία. Aσθενείς με ιστορικό επιχείλιου έρπητα θα χρειαστεί να λάβουν προληπτική αντιερπητική αγωγή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Μείωση της λιπαρότητας και των πόρων
  • Αντικειμενική λάμψη της επιδερμίδας
  • Σύσφιξη του δέρματος
  • Εξαφάνιση πανάδων, ουλών και λεπτών ρυτίδων (βαθύτερα πήλινγκ)
πήλινκ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου