Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί την πιο συχνή κακοήθη νεοπλασία στον άνθρωπο προσβάλλοντας 2-3 εκατομύρρια ασθενείς τον χρόνο. Πάνω από το 90% των όγκων προκαλούνται από την αθροιστική έκθεση στην ηλιακή (υπεριώδη) ακτινοβολία. Οι 3 τύποι είναι το βασικοκυτταρικό (ΒΚΚ), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (ΑΚΚ) και το κακόηθες μελάνωμα (ΚΜ). Η πρόγνωσή του ποικίλει με το ΒΚΚ να έχει την καλύτερη και το ΚΜ την χειρότερη. Η τυπική θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του δέρματος είναι η χειρουργική εκτομή και η αποκατάσταση με πλαστική επέμβαση. Συγκεκριμένα, η χειρουργική προσέγγιση του μελανώματος βασίζεται σε αυστηρό πρωτόκολλο, όπως αναλύεται στο άρθρο για το μελάνωμα.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Περιλαμβάνει την εκτομή του όγκου με υγιή όρια δέρματος περιμετρικά της βλάβης και σε ό, τι αφορά τα προχωρημένα ακανθοκυτταρικά και τα μελανώματα με βάθος διήθησης άνω 1mm διερεύνηση και βιοψία του φρουρού λεμφαδένα. Επί θετικών ευρημάτων, η χειρουργική θεραπεία ολοκληρώνεται με ευρύ λεμφαδενικό καθαρισμό της περιοχής.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική για τις αρχικές εκτομές – Γενική για τα επόμενα χειρουργεία (εφόσον χρειάζονται).

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Τα ράμματα διατηρούνται για 7 – 14 ημέρες ανάλογα με την περιοχή που χειρουργείται. Σε περιπτώσεις λεμφαδενικών καθαρισμών ο ασθενής φέρει παροχετεύσεις κενού για 4-7 ημέρες. Το χειρουργείο ακολουθεί ακτινο- ή χημειοθεραπεία ανάλογα με τον αρχικό όγκο και παρακολούθηση (follow-up) στο ιατρείο κάθε 3 μήνες.

καρκίνος του δέρματος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου