Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης)

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Ενήλικες που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους ή να διορθώσουν τυχόν δυσκολία στη ρινική αναπνοή τους. Η αισθητική και η λειτουργική ρινοπλαστική πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στο ίδιο χειρουργείο. Η μύτη είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και η βελτίωση των αναλογιών της το ομορφαίνει συνολικά, όταν γίνεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη λειτουργία, τα οφέλη της ρινικής αναπνοής για την ποιότητα ζωής παρουσιάζονται σε ξεχωριστό άρθρο. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως αποσυμφορητικά (αγγειοσυσταλτικά) σπρέυ θα πρέπει να τα διακόπτουν ενόψει του χειρουργείου ρινοπλαστικής. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιρροπιστική ρινίτιδα, που δε διορθώνεται πάντα με πλαστική αποκατάσταση του διαφράγματος και η χρόνια χρήση τους αντενδείκνυται.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Η τεχνική που προτιμώ είναι η «ανοιχτή» ρινοπλαστική. Αυτή δίνει τη δυνατότητα άμεσης όρασης και πολλαπλών λεπτών χειρισμών. Σύμφωνα με αυτήν, πραγματοποιώντας μια μικρή τομή στο δέρμα της στυλίδας (ανάμεσα στα ρουθούνια) ανασηκώνεται το δέρμα της μύτης. Η τομή αυτή είναι συνήθως δυσδιάκριτη λίγους μήνες μετά την επέμβαση. Μετά την παρασκευή του δέρματος πραγματοποιούνται οι εξής αλλαγές, εφόσον ενδείκνυνται:

  • Μείωση του ύβου (καμπούρας) της μύτης με διαφύλαξη των άνω πλάγιων χόνδρων που είναι σημαντικοί για τη ρινική αναπνοή. Οι διασωθέντες χόνδροι τυπικά ισχυροποιούν την έσω ρινική βαλβίδα ως spreader flaps.
  • Πλαστική αποκατάσταση του σκολιωτικού (στραβού) διαφράγματος.
  • Οστεοτομίες (κατάγματα) στα πλάγια και τη ρίζα της μύτης. Χρησιμοποιούνται τυπικά μίνι οστεοτόμοι, οι οποίοι ελαχιστοποιούν το μετεγχειρητικό πρήξιμο και τις μελανιές.
  • Bελτίωση του ακρορρινίου (tip rhinoplasty) με μείωση των κάτω πλάγιων χόνδρων (cephalic trim) και διαμόρφωση με ράμματα (transdomal – interdomal sutures). Πραγματοποιείται επίσης βελτίωση της προβολής και της στροφής του ακρορρινίου με μοσχευμα χόνδρου από το διάφραγμα που διορθώθηκε προηγουμένως (columellar strut graft) και με απορροφήσιμα ράμματα (tongue in-groove suture).
  • Μείωση της βάσης των ρουθουνιών με εκτομή δέρματος κατά Weir (Η τεχνική αναλύεται στο άρθρο).
  • Καυτηριασμός των υπερτροφικών κατω ρινικών κογχών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Γενική αναισθησία όταν πραγματοποιείται πλήρης ρινοπλαστική. Τοπική αναισθησία και ενδοφλέβια μέθη σε πλαστική μόνο του ακρορρινίου (tip rhinoplasty)

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Μετά το τέλος του χειρουργείου τοποθετείται εξωτερικός νάρθηκας στη ράχης της μύτης για να διατηρηθεί το σχήμα της. Σε περίπτωση διόρθωσης του διαφράγματος τοποθετούνται και εσωτερικοί λεπτοί νάρθηκες σιλικόνης για 1 εβδομάδα. Τα ρουθούνια συνήθως παραμένουν ανοικτά χωρίς επιπωματισμό (ταμπόν) και ο/η ασθενής αναπνέει από την πρώτη στιγμή. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να υπάρξει πρήξιμο στο πρόσωπο και μελανιές στα βλέφαρα. Ο/η ασθενής απέχει από εντονες δραστηριότητες για 1 μήνα και αποφεύγει να φοράει γυαλιά για 2-3 μήνες στις περιπτώσεις που έγιναν οστεοτομίες, για να μην επηρεαστεί το νέο σχήμα της μύτης.

Πλήρης ανακατασκευή μύτης σε κοπέλα 28 ετών με σκολίωση διαφράγματος και παχύ ακρορρίνιο.

Μείωση ύβου (καμπούρας) μύτης σε γυναίκα 40 ετών με ταυτόχρονη πλαστική του διαφράγματος και καυτηριασμός των κάτω ρινικών κογχών.

Αισθητική και λειτουργική ανοιχτή ρινοπλαστική σε γυναίκα 25 ετών πριν και 2 μήνες μετεγχειρητικά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πόσο κοστίζει η ρινοπλαστική;

Οι τιμές της πλαστικής μύτης εξαρτώνται από 2 παράγοντες: το είδος της αναισθησίας (η γενική αναισθησία αυξάνει το κόστος) και τη διάρκεια του
χειρουργείου. Η τυπική ρινοπλαστική που γίνεται για πρώτη φορά (πρωτογενής) διαρκεί 2 ώρες, εάν ωστόσο έχει προηγηθεί άλλο χειρουργείο μπορεί να ξεπεράσει τις 3. Αντιθέτως, η πλαστική του ακρορρινίου (tip rhinoplasty) μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και μέθη και η διάρκεια της είναι περίπου 1 ώρα. Ως εκ τούτου, το κόστος της είναι σημαντικά μικρότερο.

Ποιος είναι ο καλύτερος πλαστικός χειρουργός για ρινοπλαστική;

Ο ιδανικοί γιατροί για να χειρουργήσουν τη μύτη σας είναι αυτοί που εκτιμούν τις δυο βασικές της ιδιότητες. Πρώτον, η μύτη είναι το κεντρικό σημείο του προσώπου και ως εκ τούτου έχει σημαντική αισθητική αξία. Δεύτερον, η λειτουργία της αναπνοής μας εξαρτάται από τη βατότητα της και το να αναπνέουμε ελεύθερα από τη μύτη είναι σημαντικό για την υγεία μας. Η αισθητική και η λειτουργική ρινοπλαστική γίνονται ταυτόχρονα από τον ίδιο χειρουργό λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις δυο αρχές.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ρινοπλαστικής; Η κλειστή ή η ανοιχτή;

Η κλειστή μέθοδος γίνεται μέσω τομών μέσα στα ρουθούνια. Ενώ στην ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα της στυλίδας (ανάμεσα στα ρουθούνια) και ανασηκώνεται το δέρμα της μύτης. Η κάθε μια μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ωστόσο η ανοιχτή μέθοδος μάς δίνει δυνατότητα άμεσης όρασης και πραγματοποίηση λεπτών χειρισμών και ραμμάτων. Βασικοί στόχοι όπως η ισχυροποίηση της εσωτερικής ρινικής βαλβίδας με μοσχεύματα ή κρημνούς τύπους spreader γίνονται ευκολότερα. Επίσης η επανατοποθέτηση του ουραίου διαφράγματος στην πρόσθια ρινική άκανθα της άνω γνάθου είναι λιγότερη περίπλοκη. Η πλαστική του ακρορρινίου είναι μια διαδικασία που παρομοίως πραγματοποιείται καλύτερα με την ανοιχτή μέθοδο.

Μπορεί να γίνει προσομοίωση του αποτελέσματος που θέλω πριν από την επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια της αρχικής μας συζήτησης στο ιατρείο πραγματοποιούμε προσομοίωση της αλλαγής που θα έχει η μύτη σας μετά τη ρινοπλαστική. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό επεξεργασίας για τις φωτογραφίες σας. Επισημαίνω τις αλλαγές που συστήνω ως πλαστικός χειρουργός και εσείς αυτές που επιθυμείτε ως ασθενείς. Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα το ίδιο με την πραγματικότητα. Ωστόσο η διαδικασία μας βοηθάει να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε τις χειρουργικές επιλογές που έχουμε.

Γιατί η δευτερογενής ρινοπλαστική είναι πιο δύσκολη από την πρωτογενή;

Η πιο εύκολη περίπτωση ρινοπλαστικής είναι όταν αυτή γίνεται για πρώτη φορά (πρωτογενής). Στη συνέχεια, δημιουργείται ουλώδης ιστός και αυτός είναι που καθιστά το ενδεχόμενο μιας επανεπέμβασης δυσκολότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε στο χειρουργείο της μύτης ότι «τα ζητήματα πρέπει να διορθώνονται την πρώτη φορά», για να μην χρειαστεί δεύτερη.

Υπάρχει πόνος μετά τη ρινοπλαστική;

Το κύριο χαρακτηριστικό της αποθεραπείας μετά την πλαστική μύτης δεν είναι ο πόνος, αλλά το πρήξιμο. Υπάρχει οίδημα προσώπου και ίσως μελανιές που υποχωρούν μετά από ορισμένες μέρες.

Τι ισχύει σχετικά με την «υγρή ρινοπλαστική» με υαλουρονικό οξύ;

Πολλοί ασθενείς με δυσμορφία στη μύτη αναζητούν έναν μη επεμβατικό τρόπο να βελτιώσουν την εικόνα της. Η ενέσιμη διαμόρφωση της με υαλουρονικό οξύ έχει αποκτήσει δημοτικότητα, αν και συνοδεύεται από τα εξής μειονεκτήματα: 1) Δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του μεγέθους της μύτης, καθώς το υαλουρονικό οξύ γεμίζει (filler). Οι περισσότερες ελληνικές μύτες χρειάζονται μικρή ή μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους τους. 2) Καμουφλάρει ατέλειες, χωρίς ωστόσο να τις αντιμετωπίζει ριζικά 3) Δεν αντιμετωπίζει τη δυσχέρεια της αναπνοής. 4) Μια ενδεχόμενη ενδοαγγειακή έγχυση υαλουρονικού οξέος μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του δέρματος, ή σπανιότερα τύφλωση. 5) Το αποτέλεσμα του υαλουρονικού οξέος είναι προσωρινό και απορροφάται σε 1 χρόνο. Οι λόγοι αυτοί είναι αρκετοί για να μην εφαρμόζω συστηματικά τη μέθοδο αυτή στο ιατρείο μου

Πως αυξάνεται μόνιμα το μέγεθος της ράχης μιας μύτης;

Η αυξητική ρινοπλαστική πραγματοποιείται τυπικά με χρήση μοσχεύματος χόνδρου από το θώρακα. Το μόσχευμα αυτό τεμαχίζεται και τυλίγεται σε ένα περιτονιακό περίβλημα (diced cartilage with fascia technique).