Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης)

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ενήλικες που επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους ή να διορθώσουν τυχόν δυσκολία στη ρινική αναπνοή τους. Η αισθητική και η λειτουργική ρινοπλαστική πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στο ίδιο χειρουργείο. Η μύτη είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και η βελτίωση των αναλογιών της το ομορφαίνει συνολικά, όταν γίνεται σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη λειτουργία, η ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τα οφέλη της παρουσιάζονται σε ξεχωριστό άρθρο. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως αποσυμφορητικά (αγγειοσυσταλτικά) σπρέυ θα πρέπει να τα διακόπτουν ενόψει του χειρουργείου ρινοπλαστικής. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιρροπιστική ρινίτιδα, που δε διορθώνεται πάντα με πλαστική αποκατάσταση του διαφράγματος και η χρόνια χρήση τους αντενδείκνυται.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η τεχνική που προτιμώ είναι η «ανοιχτή» ρινοπλαστική. Αυτή δίνει τη δυνατότητα άμεσης όρασης και πολλαπλών λεπτών χειρισμών. Σύμφωνα με αυτήν, πραγματοποιώντας μια μικρή τομή στο δέρμα της στυλίδας (ανάμεσα στα ρουθούνια) ανασηκώνεται το δέρμα της μύτης. Η τομή αυτή είναι συνήθως δυσδιάκριτη λίγους μήνες μετά την επέμβαση. Μετά την παρασκευή του δέρματος πραγματοποιούνται οι εξής αλλαγές, εφόσον ενδείκνυνται:

  • Μείωση του ύβου (καμπούρας) της μύτης με διαφύλαξη των άνω πλάγιων χόνδρων που είναι σημαντικοί για τη ρινική αναπνοή. Οι διασωθέντες χόνδροι τυπικά ισχυροποιούν την έσω ρινική βαλβίδα ως spreader flaps.
  • Πλαστική αποκατάσταση του σκολιωτικού (στραβού) διαφράγματος.
  • Οστεοτομίες (κατάγματα) στα πλάγια και τη ρίζα της μύτης. Χρησιμοποιούνται τυπικά μίνι οστεοτόμοι, οι οποίοι ελαχιστοποιούν το μετεγχειρητικό πρήξιμο και τις μελανιές.
  • Bελτίωση του ακρορρινίου (tip rhinoplasty) με μείωση των κάτω πλάγιων χόνδρων (cephalic trim) και διαμόρφωση με ράμματα (transdomal – interdomal sutures). Πραγματοποιείται επίσης βελτίωση της προβολής και της στροφής του ακρορρινίου με μοσχευμα χόνδρου από το διάφραγμα που διορθώθηκε προηγουμένως (columellar strut graft) και με απορροφήσιμα ράμματα (tongue in-groove suture).
  • Μείωση της βάσης των ρουθουνιών με εκτομή δέρματος κατά Weir (Η τεχνική αναλύεται στο άρθρο).
  • Καυτηριασμός των υπερτροφικών κατω ρινικών κογχών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική αναισθησία όταν πραγματοποιείται πλήρης ρινοπλαστική. Τοπική αναισθησία και ενδοφλέβια μέθη σε πλαστική μόνο του ακρορρινίου (tip rhinoplasty)

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά το τέλος του χειρουργείου τοποθετείται εξωτερικός νάρθηκας στη ράχης της μύτης για να διατηρηθεί το σχήμα της. Σε περίπτωση διόρθωσης του διαφράγματος τοποθετούνται και εσωτερικοί λεπτοί νάρθηκες σιλικόνης για 1 εβδομάδα. Τα ρουθούνια συνήθως παραμένουν ανοικτά χωρίς επιπωματισμό (ταμπόν) και ο/η ασθενής αναπνέει από την πρώτη στιγμή. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να υπάρξει πρήξιμο στο πρόσωπο και μελανιές στα βλέφαρα. Ο/η ασθενής απέχει από εντονες δραστηριότητες για 1 μήνα και αποφεύγει να φοράει γυαλιά για 2-3 μήνες στις περιπτώσεις που έγιναν οστεοτομίες, για να μην επηρεαστεί το νέο σχήμα της μύτης.

ρινοπλαστική θεσσαλονίκη
Πλαστική μύτης Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου