Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης)

ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ενήλικες που επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα της μύτης τους ή να διορθώσουν προβλήματα στη ρινική αναπνοή τους. Η αισθητική και η λειτουργική ρινοπλαστική πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ανάλογα με τις ενδείξεις του κάθε ασθενή. Η ανεμπόδιστη ρινική αναπνοή βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τα οφέλη της παρουσιάζονται σε ξεχωριστό άρθρο. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως αποσυμφορητικά (αγγειοσυσταλτικά) σπρέυ θα πρέπει να τα διακόπτουν ενόψει του χειρουργείου ρινοπλαστικής. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιρροπιστική ρινίτιδα, που δε διορθώνεται πάντα με πλαστική αποκατάσταση του διαφράγματος και η χρόνια χρήση τους αντενδείκνυται.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η «ανοιχτή» ρινοπλαστική δίνει τη δυνατότητα άμεσης όρασης και πολλαπλών λεπτών χειρισμών. Σύμφωνα με αυτήν, πραγματοποιώντας μια μικρή τομή στο δέρμα της στυλίδας (ανάμεσα στα ρουθούνια) ανασηκώνεται το δέρμα της μύτης και πραγματοποιούνται οι εξής αλλαγές, εφόσον ενδείκνυνται:

  • Μείωση του ύβου (καμπούρας) της μύτης με διαφύλαξη των άνω πλάγιων χόνδρων που είναι σημαντικοί για τη ρινική αναπνοή. Οι διασωθέντες χόνδροι τυπικά ισχυροποιούν την έσω ρινική βαλβίδα ως spreader flaps.
  • Πλαστική αποκατάσταση του σκολιωτικού (στραβού) διαφράγματος.
  • Οστεοτομίες (κατάγματα) στα πλάγια και τη ρίζα της μύτης. Χρησιμοποιούνται τυπικά μίνι οστεοτόμοι, οι οποίοι ελαχιστοποιούν το μετεγχειρητικό πρήξιμο και πόνο.
  • Bελτίωση του ακρορρινίου (tip rhinoplasty) με μείωση των κάτω πλάγιων χόνδρων (cephalic trim) και διαμόρφωση με ράμματα (transdomal – interdomal sutures). Πραγματοποιείται επίσης βελτίωση της προβολής και της στροφής του ακρορρινίου με μοσχευμα χόνδρου από το διάφραγμα που διορθώθηκε προηγουμένως (columellar strut graft) και με απορροφήσιμα ράμματα (tongue in-groove suture).
  • Μείωση της βάσης των ρουθουνιών με εκτομή δέρματος κατά Weir (Η τεχνική αναλύεται στο άρθρο).
  • Καυτηριασμός των υπερτροφικών κατω ρινικών κογχών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά το τέλος του χειρουργείου τοποθετείται εξωτερικός νάρθηκας στη ράχης της μύτης για να διατηρηθεί το σχήμα της. Σε περίπτωση διόρθωσης του διαφράγματος τοποθετούνται και εσωτερικοί λεπτοί νάρθηκες σιλικόνης για 1 εβδομάδα. Τα ρουθούνια συνήθως παραμένουν ανοικτά (χωρίς επιπωματισμό) και ο/η ασθενής αναπνέει από την πρώτη στιγμή. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να υπάρξει πρήξιμο στο πρόσωπο και μελανιές στα βλέφαρα. Ο/η ασθενής απέχει από εντονες δραστηριότητες για 1 μήνα και αποφεύγει να φοράει γυαλιά για 2-3 μήνες στις περιπτώσεις που έγιναν οστεοτομίες.

ρινοπλαστική θεσσαλονίκη
Πλαστική μύτης Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου