Ποια είναι τα οφέλη της ρινικής αναπνοής;

Πλαστική μύτης Θεσσαλονίκης

Ποια είναι τα οφέλη της ρινικής αναπνοής;

Η μύτη είναι το προεξάρχον χαρακτηριστικό του προσώπου, ωστόσο ο λειτουργικός της ρόλος είναι εξίσου σημαντικός με τον αισθητικό.

Οι λόγοι που οι άνθρωποι πρέπει να αναπνέουν ρινικά και όχι από το στόμα είναι οι εξής:

  • Καθαρισμός του αέρα: Το φιλτράρισμα των σωματιδίων του αέρα ξεκινά στις τρίχες των ρουθουνιών και συνεχίζει στο ρινικό βλεννογόνο. Αυτός ως θετικά φορτισμένη επιφάνεια δεσμεύει τα αρνητικά μικροσωματίδια. Σε αυτό βοηθάει και η ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική της μύτης. Οι καμπυλότητες της (κόγχες, βαλβίδες) οδηγούν σε συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσης του αέρα κατά τη διαδρομή του προς το ρινοφάρυγγα. Έτσι, δεσμεύονται οι ανεπιθύμητοι εισβολείς και μειώνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Ρύθμιση της θερμοκρασίας: Ο αέρας θερμαίνεται μέσα στη μύτη, έτσι ώστε να φτάσει στο λάρυγγα σε θερμοκρασία κοντά σε αυτήν του σώματος. Συνεπώς, προκαλεί αγγειδιαστολή στους πνεύμονες διευκολύνοντας την πρόσληψη του οξυγόνου και την απομάκρυνση του διοξείδιου του άνθρακα. Αντίστοιχα, έχει φανεί ότι η αναπνοή από το στόμα προκαλεί διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας (pH) του αίματος.
  • Ύπνος: Η υπερκαπνία (αύξηση του CO2) που προκαλείται σε άτομα που αναπνέουν μόνο από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγεί σε χάλαση των λείων μυών του φάρυγγα και της κύστης με αποτέλεσμα ροχαλητό, συχνουρία και κατ’ επέκταση κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Όσφρηση: Η επαφή του αέρα με την οροφή της ρινικής κοιλότητας προκαλεί «μετάφραση» των οσμών σε ηλεκτρικά δυναμικά που μεταφέρονται στον εγκέφαλο.
  • Φώνηση: Τα ρινικά σύμφωνα «μ» και «ν» απαιτούν ρινική βατότητα για να τα προφέρει κάποιος σωστά.

Έτσι, είναι ευνόητο ότι η μύτη δεν είναι απλά ένας αγωγός του αέρα στη διαδρομή του προς τους πνεύμονες. Η ρινική αναπνοή συντελεί στη συνολική ευεξία και θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος σε κάθε ρινοπλαστική, καθώς υπάρχει άμεση συσχέτιση της ανατομίας της μύτης με τη λειτουργία της. Ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται προεγχειρητικά με ρινοσκόπηση και αφού προσδιοριστεί το αίτιο της απόφραξης, να αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τα πιθανά αίτια της ρινικής απόφραξης είναι:

  • Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Ανάλογα με την παραμόρφωση του διαφράγματος (4 τύποι) πραγματοποιείται πλαστική με εκτομή, χάραξη του χόνδρου και τοποθέτηση ραμμάτων και μοσχευμάτων.
  • Η ανεπάρκεια έσω ρινικής βαλβίδας: η βαλβίδα ορίζεται από τη γωνία που σχηματίζει το διάφραγμα με τους άνω πλάγιους χόνδρους και πρέπει να είναι 10-15 μοίρες. Εάν τραβώντας με το δάκτυλο σας το μάγουλο προς τα έξω αναπνέετε καλύτερα, τότε η βαλβίδα σας δυσλειτουργεί για κάποιο λόγο (Cottle sign). Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χρήση spreader grafts ή flaps.
  • H ανεπάρκεια της έξω ρινικής βαλβίδας: συνήθως είναι μετεγχειρητική επιπλοκή των ρουθουνιών. Συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια μιας ρινοπλαστικής, ο πλαστικός χειρουργός δε φροντίσει να διατηρηθούν τουλάχιστον 6 χιλιοστά του πλάτους του κάτω πτερυγιαίου χόνδρου.
  • Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών: είναι αρκετά συνήθης σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα και στραβό διάφραγμα. Αντιμετωπίζεται με κάταγμα ή καυτηριασμό της πάσχουσας κόγχης.

 

Πηγή: Dallas rhinoplasty – Nasal Surgery by the Masters [online book]info@atwa.gr