Αιμαγγείωμα – Αγγειακές δυσπλασίες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το αιμαγγείωμα είναι συχνός καλοήθης όγκος της βρεφικής ηλικίας. Τυπικά αναπτύσσεται τους πρώτους μήνες της ζωής και προκαλεί προβληματισμό στους γονείς κυρίως για αισθητικούς λόγους. Αιμαγγειώματα σε ευαισθητα σημεία, π.χ. βλέφαρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλουμε να περιμένουμε. Ο λόγος είναι ότι το 50% των αιμαγγειωμάτων υποστρέφει μέχρι τα 5 έτη και το 70% μέχρι τα 7.

Διαφορετική κατάσταση είναι οι αγγειακές δυσπλασίες που είναι παρούσες στη γέννηση και δεν εξαφανίζονται ποτέ αυτόματα. Έτσι, θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα αιμαγγειώματα.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται για τα αιμαγγειώματα που επιπλέκονται με αιμορραγία ή εξέλκωση. Εκτός αυτού, εντοπίση στα βλέφαρα, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες διαταραχές στην όραση (αμβλυωπία) και αντιμετωπίζονται άμεσα. Τα περισσότερα όμως οφείλουμε απλά να τα παρακολουθήσουμε λόγω της μεγάλης πιθανότητας να εξαφανιστούν από μόνα τους. Η προπρανολόλη και τα κορτικοστεοειδή είναι φάρμακα που ενδείκνυται να χορηγηθούν σε παιδιά με μεγάλα αιμαγγειώματα, καθώς οδηγούν στη γρηγορότερη υποστροφή τους. Αντιμετώπιση με λέιζερ συνίσταται σε ορισμένες περιπτώσεις αγγειακών δυσπλασιών (π.χ. port-wine stain) και ΟΧΙ στα αιμαγγειώματα.

αιμαγγείωμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου