Καταστάσεις που προκαλούν γυναικομαστία

Γυναικομαστία Θεσσαλονίκη

Καταστάσεις που προκαλούν γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι η υπερτροφία των μαστών στους άνδρες. Oφείλεται τυπικά στη διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας μεταξύ της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης. Αυτές οι διακυμάνσεις παρουσιάζονται φυσιολογικά στα νεογνά, τους εφήβους και τους ηλικιώμενους. Έτσι, άρρενες αυτών των ηλικιακών ομάδων έχουν συχνά υπερτροφικούς μαστούς.

Ιδιοπαθής γυναικομαστία

Στην ενήλικη ζωή το 30% των ανδρών έχει ήπια έως σοβαρά υπερτροφικούς μαστούς. Δεν υπάρχει κάποια εμφανής αιτία για τη δημιουργία της. Συνεπώς, τη χαρακτηρίζουμε ιδιοπαθή. Αποτελεί την πλειοψηφία (90%) όλων των περιπτώσεων γυναικομαστίας.

Δευτεροπαθής γυναικομαστία

Παρόλα αυτά υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν γυναικομαστία. Αυτές θα πρέπει να αποκλειστούν κατά την προεγχειρητική εκτίμηση και να διορθωθούν. Είναι:

  • Η λήψη αναβολικών και φαρμάκων (για την υπερτροφία του προστάτη, την κατάθλιψη, το άγχος, το AIDS, το έλκος στομάχου <σιμετιδίνη> και για καρδιοπάθειες <διγοξίνη>)
  • Η κατανάλωση αλκοόλ, μαριχουάνας και ηρωίνης.
  • Όγκοι (όρχεων, επινεφριδίων και υπόφυσης)
  • Ο υπερθυρεοειδισμός
  • Η νεφρική ανεπάρκεια (οι μισοί ασθενείς σε εξωνεφρική κάθαρση έχουν υπερτροφικούς μαστούς)
  • Η ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση)

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πρέπει να διερευνήσουμε την υπάρξη κάποιας παθολογικής αιτίας πριν την πραγματοποίηση του χειρουργείου. Αυτό γίνεται  με κλινική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό και παραπομπη σε ενδοκρινολόγο ή ακτινοδιαγνώστη, εφόσον χρειάζεται.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον πλαστικό χειρουργό στη Θεσσαλονίκη Δρ. Παναγιώτη Μυλωθρίδη και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο ιατρείο μας στην διεύθυνση Τσιμισκή 38.Ζητήστε να σας καλέσουμε


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

This will close in 0 seconds