Κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο: Αποκλεισμός νεύρων στο επίπεδο του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (TAP block)

κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο

Κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο: Αποκλεισμός νεύρων στο επίπεδο του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (TAP block)

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση αντιμετώπισης της χαλάρωσης του δέρματος και της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών που τυπικά συμβαίνουν μετά από εγκυμοσύνη ή μαζική απώλεια βάρους. Η συρραφή του δέρματος και των μυών προκαλεί μετεγχειρητικά μέτριο πόνο για ορισμένες ημέρες, ο οποίος δημιουργεί δυσφορία στον ασθενή και περιορίζει την κινητοποίηση του. Η ακινητοποίηση στο κρεβάτι με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης των εν τω βάθει φλεβών των κάτω άκρων και πνευμονικής εμβολής.

Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση εκτιμάται ότι συμβαίνει στο 1% των ασθενών μετά κοιλιοπλαστική.  Έτσι, η επαρκής αναλγησία οδηγεί σε συνολικά καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, γιατί ο/η ασθενής σηκώνεται να περπατήσει πιο γρήγορα και άνετα. Η συνήθης πρακτική είναι η χορήγηση των από του στόματος και ενδοφλεβίων αναλγητικών (παρακεταμόλη, οπιοειδή). Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι η πραγματοποίηση νευρικού αποκλεισμού στο επίπεδο του εγκαρσίου κοιλιακού μυός (TAP block) μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο, τις ανάγκες για οπιοειδή φάρμακα και επιταχύνει την κινητοποίηση του ασθενή.

Στοιχεία ανατομίας

Η νεύρωση του κοιλιακού τοιχώματος προέρχεται από τους πρόσθιους κλάδους των θωρακικών νεύρων που πορεύονται προς τα έξω μεταξύ των έσω λοξού και του εγκάρσιου κοιλιακού μυός. Η έγχυση αναισθητικού διαλύματος σε αυτό το επίπεδο προσφέρει σημαντική αναλγησία για 12 ώρες.

Τεχνική

Αφού παρασκευαστεί ο κοιλιακός κρημνός και γίνει επιμελής αιμόσταση και πτύχωση των ορθών κοιλιακών μυών εντοπίζονται οι μυϊκές ίνες του έξω λοξού. Στη συνέχεια ψηλαφάται η λαγόνιος ακρολοφία από μπροστά προς τα πίσω έως ώτου εντοπιστεί ο πλατύς ραχιαίος μυς. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το τρίγωνο του Petit. Με μία βελόνα περιοχικής αναισθησίας 22 G τρυπούμε κάθετα μπροστά από το τρίγωνο έως ώτου βρεθούμε στο πλάνο του εγκάρσιου κοιλιακού μυός. Στο σημείο αυτό θα νιώσουμε διαφορά στην αντίσταση της σύριγγας. Εδώ εγχύουμε 20 ml διαλύματος 10 ml βουπιβακαϊνης  0,5% και 10 ml λιδοκαϊνης 1% με 0,2 ml αδρεναλίνης 1:1000. Επαναλαμβάνουμε στην αντίθετη πλευρά. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή να μην γίνει η έγχυση στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Η τεχνική αυτή προσφέρει σημαντική άνεση τις επόμενες ώρες μετά την κοιλιοπλαστική διευκολύνοντας την άμεση κινητοποίηση και ταχύτερη ανάρρωση. Εμπιστευτείτε τον διακεκριμένο πλαστικό χειρουργό στη Θεσσαλονίκη Δρ. Παναγιώτη Μυλωθρίδη και απολαύστε μια επίπεδη κοιλιά! Στο ιατρείο μας, μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα υπηρεσιών μεταξύ των οποίων η ρινοπλαστική, η ωτοπλαστική καθώς και ελάχιστα επεμβατικές υπηρεσίες όπως η λέιζερ αποτρίχωση στη Θεσσαλονίκη.

 

Βιβλιογραφική αναφορά: Sforza, M., Andjelcov, K., Zaccheddu, R., Nagi, H., Colic, M. Transversus abdominis plane block anesthesia in abdominoplasties. Plast Reconstr Surg. 2011 Aug;128(2): 529-35Ζητήστε να σας καλέσουμε


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

This will close in 0 seconds