Κύστη Κόκκυγος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Είναι η δερματική κύστη στην ουρά της σπονδυλικής κύστης ανάμεσα στους γλουτούς που οφείλεται στην είσοδο τριχών στο σημείο. Συνοδεύεται από συρίγγια, συλλογές πύου και έχει τάση προοδευτικής επέκτασης. Η αντιμετώπισή της είναι χειρουργική (καθαρισμός).

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση ξεκινά με σχολαστικό χειρουργικό καθαρισμό της κύστης και των συριγγίων. Σε περίπτωση που σε αυτό το στάδιο παραμείνει κάποιο υπόλειμμα της κύστης, αυτή πιθανώς θα ξαναδημιουργηθεί (υποτροπιάσει). Μετά τον καθαρισμό προκύπτει ένα έλλειμμα (τρύπα) στον κόκκυγα που αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με δύο μεθόδους, την ανοικτή και την κλειστή. Με την ανοιχτή το έλλειμμα παραμένει ως έχει για να κλείσει σταδιακά. Γίνονται καθημερινές αλλαγές, οι οποίες είναι επώδυνες και περιορίζουν την αυτονομία του ασθενή κατα τη μετεγχειρητική περίοδο. Όταν επιλέγεται η κλειστη μέθοδος τοποθετούνται ράμματα και το έλλειμμα κλείνει απευθείας. Δυστυχώς όμως η απλή συρραφή συνοδεύοταν από υψηλά ποσοστά υποτροπών της κύστης. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η κλειστή μέθοδο που βασίζεται στη αρχές της πλαστικής χειρουργικής έτσι ώστε το τραύμα να μην βρίσκεται στη μέση γραμμή του κόκκυγα. Αποδείχθηκε σε μεγάλες μελέτες ότι οι συγκεκριμένες κλειστές τεχνικές δε συνοδεύονται από περισσότερες υποτροπές απ' ότι η απλή ανοιχτή. Οι 2 πιθανές επιλογές για τη σύγκλειση του ελλείμματος είναι ο κρημνός Limberg και η τεχνική Karidakis. Σύμφωνα με τη δεύτερη, παρασκευάζεται δερματικός προωθητικός κρημνός από τον έναν γλουτό έτσι ώστε να καλυφθεί η κοιλότητα της κύστης. Η τελική ουλή τοποθετείται 1-2 εκατοστά πέραν της μέσης γραμμής (off-midline).

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Tοποθετείται παροχέτευση κενού για 2-4 ημέρες. Ο ασθενής αποφεύγει να κάθεται και να ξαπλώνει ανάσκελα για 1 εβδομάδα. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και ενδοδερμικά. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά την πρώτη εβδομάδα.

Κύστη Κόκκυγος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου