Παράλυση προσωπικού νεύρου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Αποτελεί την απώλεια των κινήσεων και εκφράσεων του προσώπου λόγω βλάβης του προσωπικού νεύρου. Συνήθως αφορά στη μία πλευρά και οφείλεται σε:

  • Παράλυση του Bell (άγνωστης αιτιολογίας, αιφνίδια αλλά συνήθως παροδική)
  • Τραύμα του νεύρου στο πρόσωπο ή το κρανίο (π.χ. κατάγματα κροταφικού οστού)
  • Όγκο στην παρωτίδα (η παράλυση είναι σταδιακή και μόνιμη)

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα που δημιουργεί η παράλυση επιχειρείται προσπάθεια για επίτευξη συμμετρίας και επαναφοράς της κίνησης. Σε περιπτώσεις λαγόφθαλμου (αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων) τοποθετούνται βαρίδια χρυσού στα άνω βλέφαρα, ενώ για την αποκατάσταση του χαμόγελου επιλέγονται στατικές μέθοδοι με ταινίες περιτονίας από το κάτω άκρο σε ηλικιωμένα άτομα για ανάρτηση της γωνίας του στόματος που πάσχει και δυναμικές μέθοδοι σε παιδιά και νέους ενήλικες με μεταφορά του ισχνού προσαγωγού μυός με το κινητικό του νεύρο από το μηρό στο πρόσωπο και συρραφή του νεύρου με το φυσιολογικό προσωπικό νεύρο στην υγιή πλευρά, έτσι ώστε να ανακτηθεί το αυθόρμητο χαμόγελο. Σε ήπιες ασυμμετρίες, η χρήση ενέσιμης βοτουλινικής τοξίνης (μπότοξ) επιτρέπει να μειώσουμε εύκολα τις διαφορές στις 2 πλευρές του προσώπου.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική αναισθησία για τοποθέτηση ενθεμάτων χρυσού στα άνω βλέφαρα – Γενική αναισθησία για την αποκατάσταση του χαμόγελου με στατική ή δυναμική μέθοδο.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η αντιμετώπιση του λαγόφθαλμου και οι στατικές μέθοδοι έχουν άμεσα αποτελέσματα, σε αντίθεση με τις μεταφορές μυών από το κάτω άκρο που ναι μεν έχουν ανώτερα αποτελέσματα, ο ασθενής όμως θα χρειαστεί να αναμένει 6 μήνες έως την επανανεύρωση του μυός στη νέα του θέση.

Παράλυση προσωπικού νεύρου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.


ΘεσσαλονίκηςΧίου