Κατακλίσεις – Έλκη δέρματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Είναι τα έλκη που δημιουργούνται λόγω πίεσης σε κατακεκλιμένα άτομα (π.χ. σε άτομα με κινητική αναπηρία ή μετά από βαριές επεμβάσεις). Αφορούν συνήθως στον κόκκυγα, τους γλουτούς και τις πτέρνες, ενώ παραπληγικοί ασθενείς σε αμαξίδιο αναπτύσσουν έλκη τυπικά στα ισχιακά κυρτώματα. Ανάλογα με τη βαρύτητα τους, μπορεί να επεκτείνονται στο υποκείμενο οστό. Ακρογωνιαίος λίθος στην προσέγγιση του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι η πρόληψή τους μέσω της επιμελούς νοσηλευτικής φροντίδας.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εφόσον δημιουργηθεί ένα έλκος κατάκλισης θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον πλαστικό χειρουργό. Επιφανειακά έλκη αντιμετώπιζονται συντηρητικά με αλλαγές και χειρουργικούς καθαρισμούς επί κλίνης, ωστόσο τα βαθυτερα που επιπλέκονται με λοιμώξεις και δε δείχνουν τάση βελτίωσης χρειάζονται αποκατάσταση με πλαστική επέμβαση. Αφαιρείται όλος ο θύλακας (bursa) του έλκους και κινητοποιείται παρακείμενος ιστός με περιστροφή ή προώθηση για να καλυφθεί το έλλειμμα. Σε βαθιά έλκη ασθενών με παραπληγία ή τετραπληγία μεταφέρεται μυς (που ούτως ή άλλως δε λειτουργεί) για να γεμίσει η κοιλότητα που δημιουργήθηκε.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική Αναισθησία. Χρειάζεται να υπάρχουν stand by 2-4 μονάδες αίματος σε περίπτωση που υπάρχει σημαντική απώλεια αίματος.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο ασθενής παραμένει για 7 ημέρες σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με παροχετεύσεις κενού, οι οποίες αφαιρούνται σε 5-10 ημέρες. Τα ραμματα αφαιρούνται σε 14 ημέρες. Υψίστης σημασίας είναι η πρόληψη της υποτροπής τους με τακτικές αλλαγές θέσης, βελτιώση της κατάστασης θρέψης με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου και καλή τοπική υγιεινή

κατακλίσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.

    Ζητήστε να σας καλέσουμε


    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    This will close in 0 seconds