Σωληνωτοί μαστοί: τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

σωληνωτοί μαστοί

Σωληνωτοί μαστοί: τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

Οι σωληνωτοί μαστοί (tuberous breasts) ή περιεσφιγμένοι μαστοί (constricted breasts) αποτελούν μια εκ γενετής δυσμορφία. Χαρακτηρίζεται από στενότερη από το αναμενόμενο βάση του μαστού στο θωρακικό τοίχωμα, υποπλασία του κάτω πόλου και μεγάλη διάμετρο/προβολή της θηλαίας άλω. Οι μαστοί μπορεί να εμφανίζονται μικροί και ασύμμετροι με θέση ψηλά στο θωρακικό τοίχωμα. Πολύ συχνά εμφανίζουν πτώση με τις θηλές να έχουν καθοδική κατεύθυνση.

Σωληνωτοί μαστοί και εφηβεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις σωληνωτών μαστών υπάρχει ένας ινώδης δακτύλιος στον κάτω πόλο του μαστού, ο οποίος επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του στην εφηβεία. Συγκεκριμένα, ο μαστός δεν μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά και στα τέσσερα τεταρτημόριά του. Παρότι δεν συνοδεύεται συνήθως από λειτουργικά προβλήματα, προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση στην έφηβη και νεαρή γυναίκα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής γίνεται ιδανικά όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κοριτσιού. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν περιπτώσεις σημαντικών δυσμορφιών που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της έφηβης.

Σωληνωτοί μαστοί: Εναλλακτικές Τεχνικές από τον Πλαστικό Χειρουργό

Η τεχνική προσέγγιση στους σωληνωτούς μαστούς έχει να κάνει με την ιδιαίτερη δυσμορφία της κάθε γυναίκας και τυπικά περιλαμβάνει τις εξής μεθόδους.

Αύξηση μαστών με ενθέματα σιλικόνης

Τα ενθέματα τοποθετούνται τυπικά σε διπλό επίπεδο – dual plane (μισό κάτω και μισό πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ). Είναι πολύ σημαντικό να διαταμούν οι ινώδεις δακτύλιοι που προκάλεσαν την περίσφιξη. Και να κατεβάσουμε την υπομάστια πτυχή, η οποία τυπικά βρίσκεται σε παθολογικά ψηλότερο επίπεδο στο θώρακα.

Αντιμετώπιση σωληνωτών μαστών με λιπομεταφορά

Μια προσέγγιση σε γυναίκες με μέτρια υποπλασία μαστών είναι να γίνει λιποαναρρόφηση, επεξεργασία του λίπους και μεταφορά στο στήθος. Αυτή η μέθοδος προϋποθέτει να υπάρχει τοπικό πάχος σε ένα άλλο σημείο του σώματος, π.χ. κοιλιά ή ψωμάκια. Έτσι θα μπορεί να ληφθεί η απαιτούμενη για μεταφορά ποσότητα λιποκυττάρων.

Διάταση μαστών

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε σωληνωτούς μαστούς με πολύ μικρό μέγεθος και περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο τοποθετούνται στους μαστούς διατατήρες, οι οποίοι πληρώνονται σταδιακά για να εξασφαλίσουν επαρκή ελαστικότητα στους περιεσφιγμένους μαστούς. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται αντικατάσταση των διατατήρων με ενθέματα σιλικόνης και μικροδιορθώσεις στο νέο σχήμα των μαστών.

Μείωση του μεγέθους της θηλαίας άλω

Σε περιπτώσεις που η άλως προπίπτει και είναι ευρεία πραγματοποιείται μείωση με περιθηλαία εκτομή δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διορθώσουμε μια μικρή πτώση στους μαστούς και να δημιουργήσουμε μια επίπεδη άλω με φυσιολογική διάμετρο (4 εκατοστά).

Οι παραπάνω τεχνικές για σωληνωτούς μαστούς μπορεί να συνδυαστούν ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε γυναίκας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι όσο το δυνατόν πιο συμμετρική μαστοί ικανοποιητικού μεγέθους με ανάπτυξη τόσο στον άνω όσο και στον κάτω πόλο. Οι θηλές βρίσκονται σε σωστή θέση και οι θηλαίες άλω είναι επίπεδες και έχουν διάμετρο 4 εκατοστών. Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να φοράτε έναν πιεστικό στηθόδεσμο για τρεις εβδομάδες και να αποφεύγετε την έντονη σωματική άσκηση και καταπόνηση.

Η βελτίωση της εικόνας των σωληνωτών μαστών έχει φανεί ότι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός από τον πλαστικό χειρουργό, εξέταση και ανάλυση των αναγκών σας και των χειρουργικών δυνατοτήτων.

Στο ιατρείο μας, μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη φροντίδα τόσο για αυτό το πρόβλημα όπως και για πολλά άλλα. Για παράδειγμα, αναλαμβάνουμε περιπτώσεις για ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική και αρκετές ακόμη επεμβάσεις. Επίσης μπορείτε να βρείτε υπηρεσίες laser αποτρίχωσης στη Θεσσαλονίκη ή και περιποίησης προσώπου.

[Πηγή] Zhotikov V., Korableva N., Lebedeva J. Tuberous Breast Deformity Correction: 12-year Experience. Aesthetic Plast Surg. 2019 Feb;43(1):16-26Ζητήστε να σας καλέσουμε


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

This will close in 0 seconds