Είναι το μπότοξ η θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου;

νευραλγία τριδύμου μπότοξ

Είναι το μπότοξ η θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου;

Η ενέσιμη μποτουλινική τοξίνη (κοινώς γνωστή ως μπότοξ) καθιερώθηκε στις αρχές του αιώνα ως αισθητική παρέμβαση ανανέωσης και φρεσκάδας του άνω τριτημορίου του προσώπου. Παρόλα αυτά, έχει ένδειξη να γίνει και σε ασθενείς με διάφορους μυϊκούς σπασμούς. Διάφορες ομάδες ασθενών, όπως ηλικιωμένοι με σπαστική ημιπληγία μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και σπαστικότητα στις γάμπες ή/και στους πήχεις και ενήλικες με «τικ» ή βλεφαρόσπασμο ωφελούνται από την ουσία. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι (επισήμως μόνο η χρόνια ημικρανία) είναι επίσης μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί με εξειδικευμένη έγχυση μπότοξ. Τελευταία έχει αποδειχθεί στην ιατρική βιβλιογραφία ότι βοηθά άτομα με νευραλγία τριδύμου και μεθερπητική νευραλγία.

Νευραλγία τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως ο πιο έντονος πόνος που έχουν βιώσει. Παρουσιάζεται στο πρόσωπο μετά από έναν ελάσσονα ερεθιστικό παράγοντα, π.χ. μάσηση φαγητού, δυνατή ομιλία ή επαφή με ψυχρό άνεμο. Ο πόνος είναι σύντομος, διαξιφιστικός και ιδιαίτερα έντονος. Δημιουργεί συνεχή φόβο, ψυχολογική επιβάρυνση και μείωση της ποιότητας ζωής. Αντίστοιχα, τα άτομα με μεθερπητική νευραλγία έχουν υπέρμετρη ευαισθησία, μουδιάσματα και καυστικό πόνο στην κατανομή ενός αισθητικού νεύρου μετά από ένα επεισόδιο έρπητα ζωστήρα (ιός της ανεμοβλογιάς).

Η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων μετά από ενδελεχή εξέταση από το θεράποντα νευρολόγο. Εκείνος θα αποκλείσει επίσης την παρουσία υποκείμενων νόσων, π.χ. πολλάπλή σκλήρυνση.

Σε άτομα που δεν ωφελούνται από τη φαρμακευτική αγωγή ή δεν ανέχονται τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους μπορεί να εφαρμοστεί έγχυση μπότοξ. Η θεραπεία με μπότοξ έχει αποδειχθεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και μία μετα-αναλύση τους ότι ανακουφίζει το 90% αυτών των ασθενών για 4-6 μήνες. Η έγχυση προσαρμόζεται στην κατανομή του προσβεβλημένου κλάδου. Αυτός είναι συνήθως ο δεύτερος κλάδος του τριδύμου νεύρου). Γίνονται εγχύσεις συνολικής ποσότητας 50-60 IU (μονάδων) Botox ή 130-180 IU Dysport κάτω από την επιδερμίδα του δερμοτομίου και στον αντίστοιχο βλεννογόνο του στόματος, εφόσον προκύπτει από το ιστορικό ότι ο ερεθισμός του δημιουργεί πόνο. Συνήθως συνυπάρχει μυϊκός σπασμός των μυών της μάσησης που αντιμετωπίζεται με ενδομυϊκές εγχύσεις.

Στη φωτογραφία λύεται έντονος και ψηλαφητός σπασμός του έσω πτερυγοειδούς μυός με 30IU Dysport. Η παραπάνω θεραπεία απαιτεί ακρίβεια στις εγχύσεις. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να έχει την επιπλοκή της δυσκαταποσίας λόγω αδυναμίας των φαρυγγικών μυών και της ασυμμετρίας στο χαμόγελο λόγω πάρεσης του μείζονος ζυγωματικού μυός.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Το μειονέκτημα της θεραπείας με μπότοξ είναι το βραχυχρόνιο όφελος και η ανάγκη επανάληψης των εγχύσεων μετά από 6 μήνες. Μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο φαίνεται ότι προσφέρει η χειρουργική αποσυμπίεση του τριδύμου νεύρου στο εγκεφαλικό στέλεχος από έναν νευροχειρουργό. Το χειρουργείο αφορά στην αποσυμπίεση του νεύρου από ένα αγγειακό στέλεχος, με το οποίο φαίνεται να έρχεται σε επαφή στα άτομα με νευραλγία τριδύμου.

Μήπως ψάχνετε για άλλες επεμβάσεις όπως η ρινοπλαστική στη Θεσσαλονίκη ή η ωτοπλαστική; ΣΤο ιατρείο μας καλύπτουμε αυτές και πολλές ακόμη αισθητικές επεμβάσεις για κάθε σας ανάγκη. Ανανεωθείτε σήμερα και βρείτε τον ακόμη πιο όμορφο εαυτό σας με τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού.Ζητήστε να σας καλέσουμε


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

This will close in 0 seconds