Σμηγματορροϊκή κεράτωση | Τι είναι και πως θεραπεύεται;

σμηγματορροϊκή κεράτωση τι είναι

Σμηγματορροϊκή κεράτωση | Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Η σμηγματορροϊκή κεράτωση (κερατίαση ή υπερκεράτωση) είναι συχνός καλοήθης όγκος του δέρματος. Οι βλάβες αυτές προέρχονται από τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας και παρουσιάζονται τυπικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης είναι ο κορμός, το πρόσωπο και ο λαιμός, ενώ δεν εμφανίζονται ποτέ στα πέλματα. Δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο εξέλιξης σε κακοήθεια και αντιμετωπίζονται κυρίως για αισθητικούς λόγους ή για να μην τραυματιστούν.

Η εμφάνισή τους συνδέεται εκτός από τη γήρανση και με την κληρονομικότητα. Δεν είναι μεταδοτικές βλάβες και η εικόνα τους μπορεί να ποικίλει. Είναι είτε επίπεδες είτε επηρμένες με ανώμαλη ή λεία επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι συνήθως σκούρο, από καφέ έως μαύρο. Το μέγεθος τους επίσης ποικίλει και η ασφαλέστερη μέθοδος μη επεμβατικής διάγνωσης είναι η δερματοσκόπηση.

Διαφορική διάγνωση

Καταρχάς θα πρέπει να αποκλείεται το κακόηθες μελάνωμα, το οποίο μπορεί να ομοιάζει με μια σμηγματορροϊκή κεράτωση. Άλλες δερματικές βλάβες που τίθενται στη διαφοροδιάγνωση είναι το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, η νόσος του Bowen, η εξωμαστική νόσος του Paget και τα οξυτενή κονδυλώματα, όταν πρόκειται για κερατιάσεις στα γεννητικά όργανα.

Θεραπεία

Οι κερατώσεις αφαιρούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους:

  • Κατ’ εφαπτομένη εκτομή (shave) και καυτηριασμός με laser CO2.
  • Κρυοπηξία με υγρό άζωτο.
  • Συντηρητικά με >2 εφαρμογές υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Το 2017 εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το σκεύασμα Eskata που αποτελεί διάλυμα 40% υπεροξείδιου του υδρογόνου. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ιατρό σε ενήλικες με υπερυψωμένες σμηγματορροϊκές κερατώσεις. Η αποτελεσματικότητα του αποδείχθηκε σε κλινικές μελέτες.

Στην ασθενή της φωτογραφίας η σμηγματορροϊκή κεράτωση αφαιρέθηκε ριζικά, για να αποσταλεί για ιστολογική εξέταση και να αποκλειστεί το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Έγινε ενδοδερμική συρραφή και παρουσιάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα 1 μήνα μετεγχειρητικά.

[Πηγή] Wollina U. Recent advances in managing and understanding seborrheic keratosis. F100Res. 2019 Aug; 28:8Ζητήστε να σας καλέσουμε


Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

This will close in 0 seconds